Artikel site ‘Leiden Sleutelstad’ 7 november 2012

Pink Ribbon adopteert boek voor mensen die ‘leven met de dood’

Hans Gelderblom, hoogleraar oncologie LUMC (links) met naast hem auteur Eveline Tromp. (Foto: GAS).

Oegstgeest – 7 november 2012 –

De Oegstgeestse Eveline Tromp-Klaren heeft deze week haar boek gepresenteerd: ‘En wat nu? Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt’. Het boek is bedoeld voor mensen met een levensbedreigende ziekte die, zoals de titel al zegt, weten dat hun toekomst beperkt zal zijn. De organisatie Pink Ribbon heeft het boek ‘geadopteerd’ en maakte de uitgave financieel mogelijk.

Eveline Tromp-Klaren (52) is in de Leidse regio bekend doordat ze zich al bijna twintig jaar inzet om mensen met kanker op psychisch en sociaal gebied terzijde te staan. Voor dit doel richtte ze de LeShan Stichting op, die sinds een paar jaar in Leiden is gevestigd. Inmiddels zet ze haar werkzaamheden voort via de Van Engelen Stichting. Op veler verzoek bundelde zij de teksten die ze de afgelopen jaren schreef voor mensen die weten dat ze niet meer beter worden, maar nog wel tijd van leven hebben.

In het boek vinden zij teksten, die handvatten vormen, ondersteuning op alle mogelijke manieren bieden, om de rest van het nog korte leven ten volle te benutten. In negen thema’s komen theorie en praktijk aan bod, geïllustreerd met veel patientenverhalen. Daarbij wordt het accent gelegd op het leven – en op het houden van hoop. Zoals de auteur zelf zegt: “Enerzijds het leven ten volle benutten, anderzijds voorbereid zijn.”

Het boek is verkrijgbaar via de website van de stichting, www.vanengelenstichting.nl. En het ligt ook bij reguliere boekhandel.