Stichting Olijf

Recensie boek En wat nu? door Stichting Olijf

Op de site van deze stichting verscheen in oktober 2013 de volgende recensie van Margriet Boonstra en Harry Pape:

“Wat verandert er allemaal als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Wat moet je regelen in praktische zin en hoe blijf je overeind in al het emotionele tumult? Psycho- oncologisch therapeute Eveline Tromp-Klaren schreef En wat nu? Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt. Mogelijkheden voor een waardevolle tijd.

En wat nu? is in de basis een zelfhulpboek, voor iedereen die te maken krijgt met ongeneeslijk ziek zijn. Het is geen boek dat je van A tot Z zult lezen en zo is het ook niet bedoeld. Het is veel meer een naslagwerk, waarin je een onderwerp kan opzoeken op het moment dat jij eraan toe bent.

Het boek is verdeeld in tien hoofdstukken, die in willekeurige volgorde te lezen zijn. Sommige stukken behandelen vooral praktijkgerichte zaken, zoals het regelen van je begrafenis of crematie, wat er komt kijken bij euthanasie en je nalatenschap voor
hen die achterblijven (of dat nu het schrijven van een persoonlijke boodschap voor je naasten is, of het willen goedmaken van dingen die in het verleden gebeurd zijn).

Andere delen van En wat nu? gaan over meer persoonlijke, emotionele aspecten. Hoe je zelf als ongeneeslijk zieke om kan gaan met de klap van het nieuws, bijvoorbeeld. Of hoe je kan leren om de werkelijkheid te accepteren en erin te berusten, zonder wroeging of spijt. Maar vooral hoe je kan streven naar de hoogst haalbare kwaliteit van leven. Met betrekking tot zulke onderwerpen valt op dat dit boek geschikt is voor alle geloofs- en levensovertuigingen, wat maakt dat iedereen er iets van zijn of haar gading in kan vinden.

En wat nu? kan niet alleen nuttig zijn voor patiënten, maar ook voor hun naasten. Daarbij moet wel gezegd worden dat het boek geen lichte kost is en bij tijd en wijle zelfs best confronterend kan zijn – maar dat is misschien ook juist wel de kracht ervan. Zo trof ik op een ochtend mijn partner, die net een paar fragmenten van het boek had gelezen, op de bank aan met tranen in zijn ogen. Voor hem werd onze eigen situatie door wat hij had gelezen even weer wat ‘echter’. En wat nu? kan dus ook naasten iets bieden, waarbij eigenlijk eveneens geldt dat ze het beste een stukje kunnen lezen op het moment dat ze er zelf klaar voor denken te zijn.

Achterin het boek staan een aantal korte verhalen van patiënten en hun naasten die door Tromp-Klaren zijn begeleid, ter inspiratie en inzicht.

Het online artikel kunt u hier lezen.